Velgen, banden en wielkasten reinigen. Custom Car Care blog

Waar elke wekelijkse was of detailing beurt begint zijn de wielen en de wielkasten! Maar waarom is dit zo? Waarom beginnen we niet van bovenaan de auto en werken we zo naar beneden en houden we de wielen tot laatste over? In dit artikel gaan we het hebben over alle punten dat te maken heeft met de velgen, banden, de wielkasten en remklauwen. Of je nu een beginnend detailer bent of een ervaren detailer, je zal in deze post zeker iets bijleren of jezelf nog eens herinneren aan de reden waarom we detailen met bepaalde producten in bepaalde volgorden!

 

We zullen beginnen bij het begin, waarom starten we nu eigenlijk met het poetsen van de velgen, de wielkasten en de remklauwen? Dit heeft een vrij simpele reden. De wielen komen in contact met de weg en doordat de wielen draaien gooien ze zeer veel vuil omhoog dat overal terecht komt op de wagen. Maar de velgen en de wielkast en de banden krijgen het het zwaarste te verduren. Op deze plaatsen zit vaak ook enorm veel remstof wat een heel agressief bestanddeel is, vandaar dat we deze liefst zo snel mogelijk en zo veilig mogelijk eerst willen verwijderen. Daarnaast gaan we ook met borstels door de velgen en de wielkuip waardoor er ook wat vuil op de lak kan spatten. Ook de hogedrukreiniger of de tuinslang kan ervoor zorgen dat er vuil op de lak komt. Als we de lak eerst zouden kuisen dan zou dit dus verloren tijd en product zijn en daarnaast ook gevaarlijker om terug af te nemen. Het zit hem allemaal in de details!

Maar hoe beginnen we met het wassen van deze plaatsen? Wel, het beste is uiteraard om het wiel eerst volledig te demonteren indien mogelijk. Op die manier kunnen we overal goed aan en kunnen we tot in de kleinste details en hoekjes werken. Om zelf uit te maken wat je wilt reinigen en hoe gaan we een onderverdeling maken.

 

  • Wielkuip

Indien je de velg kan demonteren gaat dit enorm veel helpen om de wielkuip te kunnen reinigen. Indien dit niet gaat heb je een foam lans nodig dat op een hogedrukreiniger werkt of een tuinslang. Er zijn ook schuimpistolen dat werken op hogedruk of met manueel pompen. Ook kleine en grote detailing borstels zijn aangeraden, en vooral een angled brush is zeker handig wanneer je je wiel er niet af kan halen. We beginnen eerst met de wielkuip te behandelen met een sterke ontvetter of een pre wash product.

Wielkuipen worden vaak heel vuil en worden amper gewassen, vandaar dat het aangeraden is om eerst een hele sterke ontvetter er op te spuiten. Hierna spuit je best al het overtollige product en het vuil al weg met overvloedig veel water. Ook een velgenreiniger die reageert op metaaldeeltjes en remstof zoals Nanolex Wheel Cleaner werkt hier perfect om al het remstof en de metaaldeeltjes los te krijgen. Zorg eerst dat de wielkuip terug droog is door deze te drogen met een microvezeldoek. Dit doordat het water dat nog op de wielkuip zit het product zou verdunnen en de werking ervan gaat tegenwerken. Je kan hier ook nog met borstels het product verder in werken om zoveel mogelijk vuil en remstof los te krijgen. Wanneer het product rood/paars ziet en is uitgewerkt dan is deze klaar om afgespoten te worden met veel water.

Indien er nog zwart/bruine plekken zijn dan zijn dit hoogstwaarschijnlijk teer vlekken. Zorg eerst dat de wielkuip weer droog is door deze te drogen met een microvezeldoek. Dit voor dezelfde reden dat we deze eerst drogen voor we de velgenreiniger er op spuiten. Laat de teerreiniger weer even in trekken tot je ziet dat de teer opgelost is. Hierna kan je nog even met een borstel het product verder inwerken en daarna weer afspoelen. Hierna zou de wielkuip proper moeten zijn.

 

  • Remklauw

De remklauw wordt op zowat dezelfde manier proper gemaakt als de wielkuip. Indien mogelijk is het uiteraard zeer gemakkelijk dat we het wiel kunnen verwijderen. Ook hiervoor zou het handig zijn om een schuimlans te hebben dat werkt met een hogedrukreiniger of een tuinslang. Ook een schuimlans dat werkt op luchtdruk werkt of een handmatige schuimpomp werkt eventueel.

We beginnen met de remklauw eerst zo proper mogelijk te maken nog voor we deze aanraken. Dit doen we best door eerst de remklauw vol te spuiten met ontvetter of een pre wash product. Het kan geen kwaad om agressieve producten te gebruiken op de remklauw of de blokken dus hiervoor hoef je geen zorgen te maken. Remmenreiniger is ook een ontvetter maar deze raden we af als eerste stap. Na het aanbrengen van het product kunnen we de remklauw afspoelen met water. Hierdoor zou er al redelijk wat vuil verwijderd moeten zijn.

Echter gaat er nog vrij veel remstof op de remklauw zitten. Dit kunnen we verwijderen met een velgenreiniger dat reageert op metaaldeeltjes en remstof zoals Nanolex Wheel Cleaner. Zorg eerst dat de remklauw terug droog is door deze te drogen met compressie lucht of met een microvezeldoek. Dit doen we omdat we hierna de velgenreiniger op de remklauw gaan spuiten en willen dat deze zo geconcentreerd mogelijk op de remklauw komt en zo lang mogelijk er op kan blijven. Indien er nog water op de remklauw zit gaat dit het product verdunnen en gaat er veel product verloren en niet kunnen werken doordat het ook te snel weer van de remklauw af gaat lopen. Spuit daarom dus na het drogen de velgenreiniger op de remklauwen en laat deze even intrekken. Indien gewenst kan je het product ook inwerken met een borstel. Spuit hierna het product er weer af met water.

Na het gebruik van de velgenreiniger zou de remklauw vrij moeten zijn van metaaldeeltjes en remstof. Indien er nog zwarte of bruine vlekken zijn dan is dit hoogstwaarschijnlijk teer. Dit gaan we op dezelfde manier verwijderen als het remstof alleen met een ander product. Namelijk een teerreiniger zoals Nanolex Tar remover. Zorg eerst weer dat de remklauw droog is en spuit daarna de teerreiniger op de remklauw en laat deze even intrekken. Wanneer de teer begint los te weken dan kunnen we deze eventueel nog verder inwerken met borstels. Spuit hierna het product er weer af met water en inspecteer het resultaat.

 

 

  • Velgen

De velgen is een onderdeel dat de wagen heel veel van zijn looks geeft. Daarom is het dan ook belangrijk dat we deze goed onderhouden aangezien een knappe auto met vuile velgen spijtig is om aan te kijken. Indien je de velg kan demonteren helpt dit enorm om hem eenvoudig en goed te kunnen reinigen. Ook gereedschap zoals een foam lans dat werkt op een hogedrukreiniger of een tuinslang helpt. Eventueel zijn er ook alternatieven zoals manuele schuimpompen of dat werken op luchtdruk.

Het is ook bij de velgen belangrijk dat we deze al zo proper mogelijk maken nog voor we deze aanraken. Dit kunnen we doen door er een velgenreiniger op te spuiten dat reageert op metaaldeeltjes zoals de Nanolex Wheel Cleaner. Je zal zien dat wanneer deze even heeft kunnen intrekken dat de kleur van de velgenreiniger donkerder wordt en niet meer zo vloeibaar is. Hierdoor weten we dat het product heeft kunnen hechten aan metaaldeeltjes, in dit geval voornamelijk remstof. De velgenreiniger heeft zo een groot deel van het vuil en remstof al kunnen oplossen en kunnen we dit gemakkelijk terug verwijderen met water. Bij voorkeur een hogedrukreiniger aangezien dat dit het meeste vuil zal verwijderen.

Hierna zullen de velgen al veel properder zijn, maar er zal nog steeds vuil en remstof aanwezig zijn. Voor maximale resultaat van de velgenreiniger kunnen we best het water dat op de velgen ligt terug opnemen met een microvezeldoek. Dit doen we omdat wanneer we terug velgenreiniger op de velgen gaan spuiten het water dat nog op de velgen ligt het product gaat verdunnen en ook minder hechting gaat geven waardoor het product dus ook minder goed kan werken. Wanneer we de velgen terug met velgenreiniger hebben volgespoten kunnen we het product een handje helpen door met wheel woolies en velgenborstels te schrobben. Indien uw wiel nog gemonteerd is werk dan van boven naar benden. Begin aan de ene kant van de velg en werk dan tot onder en doe dan de andere kan van de velg. Dit zodat je het meest efficiënt kan werken. Hierna kunnen we weer de velgen afspoelen en drogen.

Indien er nu nog zwarte/bruine plekken zijn in de velgen dat is dit hoogstwaarschijnlijk teer. Dit kunnen we het beste verwijderen met een teer verwijderaar zoals Nanolex Tar Remover. Spuit het product op de velg en laat het even intrekken. Indien gewenst kan je dit ook verder inwerken met borstels. Je zal zien dat de teer begint op te lossen en verwijderd wordt. Hierna kunnen we de velgen weer afspoelen met water. Echter is de kans groot dat de velgen nog steeds ruw aanvoelen. Dit wilt zeggen dat er nog altijd vuil in de lak van de velgen zit.

Deze kunnen we verwijderen door een groffe klei te gebruiken en een clay lubricant. Spuit wat clay lube op de klei en op de velg en begin met de klei over het oppervlak te wrijven. Je zal merken dat de lak gladder en gladder begint te worden en ook minder geluid maakt wanneer je erover wrijft. Kijk af en toe dan ook naar je klei om te kijken of deze nog proper is. Indien er vrij veel vuil in de klei zit dan kan je best deze een paar keer opnieuw kneden tot je weer een proper oppervlak hebt en je opnieuw verder kan kleien. Indien je de klei laat vallen gooi deze dan onmiddellijk weg! Het vuil en zand zal altijd in de klei blijven zitten en je zal alleen maar krassen maken in de lak als je deze toch blijft gebruiken!

 

 

  • Banden

Als laatste op het lijstje hebben we de banden. De banden worden vaak vergeten door de meeste mensen maar zijn zeker niet onbelangrijk! De banden komen namelijk in contact met de baan en nemen heel veel vuil met zich mee. Na verloop van tijd gaan de banden enorm vuil worden en ook uitgedroogd raken waardoor ze het zicht van een mooie velg helemaal gaan vergooien. Ookal zien de banden er misschien nog mooi zwart uit, toch zullen deze zeer vuil zijn aangezien dat het vuil ook in de poriën van de rubber trekt.

We beginnen met deze te reinigen door ze in te schuimen met een pre wash of een ontvetter. Dit kunnen we doen met een schuimlans dat werkt op een hogedrukreiniger of op een tuinslang. We kunnen ook luchtdruk gebruiken of handmatige pompen. Eventueel kan je ook gewoon het product rechtstreeks op de banden spuiten vanuit de fles, maar het is beter dat er reeds wat schuim aanwezig is op de banden alvorens we deze aanraken.

Wanneer de banden vol met product zijn gespoten dan gaan we met een harde borstel het product goed inwrijven in de banden. Let wel op dat je met je harde borstel niet de velgen raakt aangezien deze krassen zullen maken. De rubber van de banden kunnen hier wel goed tegen dus moet je geen schrik hebben dat je je banden beschadigd. Een zachte borstel werkt ook maar aangezien de rubber van de banden een hard materiaal is werkt een harde borstel nu eenmaal beter. Je zal zien dat het schuim al snel heel bruin zal worden, dit is het teken dat je vuil uit je banden aan het halen bent. Indien het schuim heel snel heel bruin wordt is het best dat je deze eens terug afspoelt met water en opnieuw product aanbrengt en terug begint te schrobben met de harde borstel. Wanneer het schuim niet meer zo bruin wordt wilt dit zeggen dat de banden vrij proper zijn. Hierna zijn de banden ook in betere staat om beschermd en gevoed te worden.

 

Proficiat u weet nu hoe u moet beginnen aan uw auto! We hebben hier alleen maar vuil verwijderd en gereinigd. Het begin van elke wasbeurt of een detailing job! Breng hierna nog geen producten aan om te beschermen of voeden voor u de rest van de wagen hebt gedaan. Bescherming en voeding worden helemaal op het laatste gedaan van een detail!

AutoBandenBeschermenDetailenHandleidingHow toInformatieInstructiesKuisenPoetsenReinigenRemklauwRemmenVelgenWielenWielkuip

2 reacties

Brian Van den Bulck

Brian Van den Bulck

Beste,

Dat hangt er ook van af hoeveel u met de wagen op de baan komt, of deze buiten staat of in een garage, of er een strenge winter is of niet, of u aan de kant van de zee woont of dergelijke, … De lijst kan verder en verder blijven gaan van situaties waarbij het belangrijk is om af en toe de wagen eens echt grondig onder handen te nemen.

Het is dan ook belangrijk dat u als auto liefhebber dat zijn wagen koestert ook weet hoe dit tot in de puntjes gedaan moet worden om de liefde en waarde van de wagen te preserveren.

C Digners

C Digners

Beste poetsvrienden,
Zijn deze detail artikelen wel relevant voor de autoliefhebber die zijn auto koestert..? De ware autoliefhebber wast zijn auto 1x per 2 weken ( of iedere week) waarbij er nooit zo,n intensieve vervuiling zal optreden. Mijn lm velgen worden 2x per jaar in de wax gezet en met de wekelijkse wasbeurt met koud water schoongewassen. Na 10 jaar nog als nieuw!

Plaats een reactie