ruitenwisservloeistof

Wat is ruitenwisservloeistof?

Ruitenwisservloeistof wordt ook al een ruitensproeiervloeistof of screenwash genoemd. We gebruiken het om onze ramen tijdens het rijden proper te maken. Er is een klein reservoir voorzien onder de motorkap waar je deze vloeistof kan bijvullen. Deze is verbonden met een ruitensproeierpompje dat de vloeistof aanzuigt door de leidingen en zo door een ventieltje gaat en op de raam gespoten wordt. Hierdoor weekt het vuil los en kan je met de ruitenwissers het vuil verwijderen zodat je ramen terug proper helder zijn en je terug de weg goed kan zien zonder hindernissen. Alleszins, dit zou de bedoeling moeten zijn. Dit is echter niet altijd het geval doordat er soms foutieve of producten van slechte kwaliteit gebruikt worden. We leggen alles uit in deze blog post. Daarna kan je altijd een kijkje nemen naar ons aanbod van ruitenwisservloeistof.

Sonax ruitensproeiervloeistof

Soorten ruitenwisservloeistof

Zoals je vermoedelijk al wel gemerkt zal hebben zijn er 2 grote categorieën waarin ruitenwisservloeistof opgedeeld worden. Namelijk winter ruitenwisservloeistof wat sommigen ook al wel eens antivries noemen en zomer ruitenwisservloeistof. En 2 kleinere categorieën namelijk klaar voor gebruik ruitenwisservloeistof en geconcentreerde ruitenwisservloeistof.

Winter of zomer ruitensproeiervloeistof gebruiken?

Gebruik je het beste winter of zomer ruitensproeiervloeistof is een vraag dat mensen vaak stellen. Anderen denken dan weer dat het vanzelfsprekend is dat je in de winter de winter ruitensproeiervloeistof gebruikt en in de zomer de zomer ruitensproeiervloeistof. Echter rijden mensen niet altijd evenveel met de auto en niet iedereen gebruikt de ruitensproeiers evenveel. Het kan dus gebeuren dat je in de zomer het ruitensproeier reservoir bijvult met zomer ruitenwisservloeistof en dat in het midden van de winter wanneer het aan het vriezen is de zomer ruitenwisservloeistof er nog steeds in zit. Vandaar dat we aanraden als je weinig met de auto rijd of weinig de ruitensproeiers gebruikt of als je maar 1 soort ruitenwisservloeistof wil gebruiken dat je best de winter ruitenwisservloeistof neemt.

Wat is het verschil tussen winter en zomer ruitenwisservloeistof?

Het verschil zit hem in de seizoenen uiteraard. Wat is veelvoorkomend in de winter? Vriestemperaturen, sneeuw, ijs, zout, enzovoort. En wat is veelvoorkomend in de zomer? Insecten en pollen. In de winter is het natuurlijk belangrijk dat als je je ruitensproeier reservoir bijvult dat het niet bevriest. Dit kan voor problemen zorgen waarbij de enigste optie is om langs de garage te gaan om het te herstellen.

sonax ruitenwisservloeistof

Waarom winter ruitenwisservloeistof gebruiken?

De winter ruitenwisservloeistof bevat antivries middelen waardoor de ruitenwisservloeistof bestendig is tegen bepaalde vriestemperaturen. Deze temperaturen kan je terugvinden op de verpakking meestal. Soms staan er dan ook verdunning hoeveelheden bij zoals bijvoorbeeld puur is tot -30°C, 1 deel ruitensproeiervloeistof op 1 deel water is bestendig tot -15°C, enzovoort. Als het geen heel koude winter wordt kan je dus soms ook je winter ruitensproeiervloeistof aanlengen met gedemineraliseerd water zodat je langer toekomt met 1 bus. Let wel op dat als je nog zomer ruitensproeiervloeistof in het reservoir hebt zitten dat dit telt als water en niet als winter ruitensproeiervloeistof. Dit wilt dus zeggen dat als je bijvoorbeeld nog 1 liter zomer ruitensproeiervloeistof in het reservoir hebt steken en je vult bij met winter ruitensproeiervloeistof dat puur tot -30°C kan en 1 deel winter ruitensproeiervloeistof op 1 deel water tot -15°C en je vult 1 liter winter ruitensproeiervloeistof bij dat je maar een bescherming hebt tot -15°C en niet tot -30°C.

De reinigende middelen in de winter ruitensproeiervloeistof is bij een kwalitatief merk ook zodanig geformuleerd dat het specifiek sterk reinigende eigenschappen heeft voor winterse vervuiling zoals sneeuw, ijs, zout, enzovoort. Hiermee kan je je ramen sneller en beter proper maken met minder product dan een goedkoper merk dat dezelfde ruitensproeiervloeistof reinigende bestanddelen gebruikt in de zomer als in de winter en enkel antivries heeft toegevoegd om het te beschermen tegen vriestemperaturen. Bij sommige merken die voornamelijk goedkoper zijn zal je dan ook merken dat hun klaar voor gebruik winter ruitensproeiervloeistof maar tot -7°C kan gaan. En bij kwalitatieve klaar voor gebruik winter ruitensproeiervloeistof zoals de Sonax Winter Beast kan deze tot -20°C gaan en tot -7°C wanneer je deze 1 op 1 verdund met water.

Waarom is dit belangrijk om na te kijken? Wel zoals we reeds vertelden is het belangrijk om te zorgen dat je ruitensproeiervloeistof niet bevriest en dat je naar de temperaturen moet kijken dat er op de flessen staat. Als je nog zomer ruitensproeiervloeistof in de reservoir hebt zitten en je vult deze nog half aan met de kwalitatieve Sonax Winter Beast dan heb je nog steeds een bescherming tot -7°C. Als je het goedkoper merk gebruikt dat puur maar tot -7°C kan gaan en je giet de helft hiervan bij in het reservoir heb je geen bescherming tot -7°C maar tot slechts -2°C ongeveer. Met andere woorden er is een grote kans dat de ruitensproeiervloeistof gaat bevriezen dan. De goedkopere merken zijn dan misschien wel een paar euro goedkoper dan de kwalitatieve Sonax. Maar de Sonax is veel geconcentreerder waardoor het veiliger is en beter reinigt. Wil je toch goedkopere ruitensproeiervloeistof dan kan je de Sonax Winter Beast nog steeds 1 op 1 verdunnen met gedemineraliseerd water waardoor het vaak even goedkoop of misschien zelfs goedkoper wordt dan de goedkope merken. Neem je een geconcentreerde winter ruitensproeiervloeistof zoals die van Sonax? Dan kan je deze zelfs 1 deel ruitensproeiervloeistof op 2 delen water verdunnen waardoor het nog goedkoper wordt!

bevroren ruit

Waarom zomer ruitensproeiervloeistof gebruiken?

Bij zomer ruitensproeiervloeistof hoef je geen rekening te houden met antivries temperaturen aangezien de zomer ruitensproeiervloeistof bestemd is voor de warme periodes van het jaar waarbij het niet meer gaat vriezen. De zomer ruitensproeiervloeistof is bij een kwalitatief merk zoals Sonax speciaal geformuleerd om specifieke reinigende eigenschappen te hebben om zomerse vervuiling te verwijderen zoals insecten en pollen. We weten allemaal dat het soms heel vervelend kan zijn om insectenresten van je auto te verwijderen. Daarom dat er ook speciaal insectenverwijderaars bestaan. Dit is voor ruitensproeiervloeistof exact hetzelfde. Door een goede zomer ruitensproeiervloeistof te gebruiken zullen insectenresten makkelijker los weken en verwijderen. Ook pollen en fijn zand is een vervelende vervuiling waar we mee te maken krijgen in de zomer. Een goede ruitensproeiervloeistof trekt deze vervuilingen los van de ramen en zorgt er samen met goede ruitenwissers voor dat je terug een proper heldere raam hebt zonder strepen!

Klaar voor gebruik ruitensproeiervloeistof of geconcentreerde ruitensproeiervloeistof nemen?

Je vraagt je misschien af waarom wij zowel klaar voor gebruik als geconcentreerde ruitensproeiervloeistof aanbieden. Als je maar sporadisch met de auto rijdt of weinig je ruitensproeiers gebruikt dan is een kwalitatieve klaar voor gebruik ruitensproeiervloeistof van Sonax misschien de makkelijkste oplossing voor jou. Je hoeft alleen maar bij te vullen en klaar zonder naar iets te kijken.

Als je geregeld moet bijvullen omdat je veel op de baan bent, als je een wagenpark hebt, als je een professional bent en klanten hun auto's bijvult en dergelijke. Dan is een geconcentreerde ruitensproeiervloeistof misschien een betere oplossing. Door een geconcentreerde ruitensproeiervloeistof te gebruiken kan je dit verdunnen met gedemineraliseerd water waardoor je dus goedkopere ruitensproeiervloeistof hebt en ook meer marge kan maken per vulling.

geconcentreerde sonax ruitenwisservloeistof

Waarom Sonax ruitensproeiervloeistof gebruiken?

Sonax is een gigantisch bedrijf en ook de marktleider op vlak van detailing in Duitsland. Ze zijn geen verpakkers, ze ontwikkelen, testen, produceren en verpakken hun producten allemaal zelf. Dit is hetzelfde met de ruitensproeiervloeistof. Sonax staat bekend voor kwaliteit en dit is ook te merken aan hun detailing producten en hun ruitensproeiervloeistof. Er zijn dan ook al vele onafhankelijke tests gedaan tussen verschillende ruitensproeiervloeistof merken waarbij Sonax steeds als winnaar er uit kwam.

Onlangs werd er nog een test gedaan door de Duitse GTÜ, dit kan je vergelijken met test-aankoop dat bekend is in België en Nederland. Ze hebben allerlei verschillende merken getest waaronder ook heel veel grote en bekende namen. De resultaten waren dat Sonax won met 135 punten op een maximum van 150 te behalen punten wat te vergelijken is met een score van 90%. De tweede plaats ging naar Robbyrob ruitensproeiervloeistof wat maar 116 punten behaalde wat te vergelijken is met 77%. En de Duitse A.T.U. haalde een score van slechts 106 punten wat te vergelijken is met 70%. Dit wilt dus zeggen dat tussen de eerste plek van Sonax en de derde plek van A.T.U. er al een groot verschil van 20% is! De ruitensproeiervloeistof van Total wat een bekend merk is was de duurste van allemaal en behaalde zelfs de slechtste score. Hiermee willen we duidelijk maken dat naam en prijs niet altijd alles is. Maar recensies en onafhankelijke tests maken wel duidelijk dat Sonax het beste ruitensproeiervloeistof merk is dat op de markt is!

Door te kiezen voor Sonax heb je dan ook geen last van verschillende problemen dat veelvoorkomend is bij goedkopere en slechtere merken. Je zal nooit wakker moeten liggen met kijken naar vriestemperaturen op verpakkingen aangezien de klaar voor gebruik winter ruitensproeiervloeistof van Sonax zelfs geconcentreerd genoeg is dat deze half aangelegd mag worden met zomer ruitensproeiervloeistof. Bij goedkopere merken zal je het reservoir eerst leeg moeten pompen of spuiten om dan terug bij te vullen. Je moet je niet afvragen waarom je ramen strepen hebben omdat Sonax hun ruitensproeiervloeistof zodanig geformuleerd is dat het geen strepen achterlaat. Je hoeft je niet af te vragen waarom je ramen maar niet proper worden aangezien Sonax zijn ruitensproeiervloeistof speciaal geformuleerd is voor het type vuil dat je tegen zal komen in het seizoen waarin je het gaat gebruiken.

sonax gebouw

Strepen op je raam en vervelende geur wanneer je je ruitensproeiers gebruikt?

Als je veel strepen of een vaag zicht krijgt wanneer je je ruitensproeiers gebruikt dan kan dit een teken zijn dat je een slechte ruitensproeiervloeistof gebruikt. Hoewel de oorzaak ook bij slechte ruitenwissers en bij zure regen plekken kan liggen merken we dat velen niet naar de ruitensproeiervloeistof kijken als de oorzaak. Goedkope en kwalitatief slechte ruitensproeiervloeistof dat vaak in de supermarkt gevonden kan worden wordt gemaakt van witte azijn of een type alcohol zoals ethanol en methanol welke ook giftig en milieuonvriendelijk zijn trouwens. Deze bestanddelen zijn goedkoop waardoor het vaak dus ook goedkope ruitensproeiervloeistof is waar de supermarkten nog steeds een grote marge op kunnen verdienen. Het laat strepen na, laat vaak nog vuil liggen, geeft een troebel beeld, maakt plekken, kan mensen en dieren vergiftigen, het vervuilt het milieu, enzovoort. De geur dat je ruikt is dan ook heel sterk en vervelend welke ze meestal proberen te maskeren door nog meer citrus geur of dergelijke toe te voegen zodat de chemische geur minder opvalt.

De Sonax ruitensproeiervloeistof wordt gemaakt van glycerine wat een veel subtielere en zachtere geur heeft. Het zorgt er ook voor dat je ramen meteen helder zijn zonder dat er strepen achter blijven, geen troebel beeld, geen vuil en geen vlekken. Het is ook een veiligere en milieubewustere keuze.

Gebruik je de Sonax ruitensproeiervloeistof en heb je toch nog strepen of vlekken? Dan kan het interessant zijn om je ruitenwissers eens te vervangen en de scharnieren van de ruitenwisserarm te smeren. Er kunnen mogelijks ook zure regen vlekken in het glas zitten dat je kan verwijderen met een glas polish.

vegen op voorruit na gebruik ruitensproeiers

Water als ruitenwisservloeistof gebruiken?

Een vraag dat we soms al eens krijgen is of je ook gewoon water als ruitensproeiervloeistof mag gebruiken of dat je ook het ruitensproeiervloeistof reservoir mag aanvullen met water. We raden nooit aan om gewoon water te gebruiken om toe te voegen aan het ruitensproeiervloeistof reservoir. Ongeacht of dit nu is om enkel en alleen water te gebruiken als ruitenwisservloeistof of om de ruitenwisservloeistof aan te lengen. Als je water wil toevoegen gebruik je best altijd gedemineraliseerd water. Gewoon water bevat kalk en andere mineralen. Dit tast het ruitensproeiersysteem aan waardoor componenten kapot zullen beginnen gaan na verloop van tijd waardoor je naar de garage zal moeten gaan om dit te herstellen. Afhankelijk van de ernst en de auto kan dit soms aanzienlijk oplopen waardoor het vele malen goedkoper had geweest om gewoon met ruitenwisservloeistof aan te vullen.

In de winter is dit een nog veel groter probleem. Er is namelijk geen enkele vorst bescherming. Het water kan in het systeem bevriezen waardoor niet alleen componenten kapot kunnen vriezen, maar waardoor je dus ook geen ruitensproeiers zal kunnen gebruiken in de winter aangezien alles bevroren is. Daardoor kan je enkel en alleen de ruitenwissers gebruiken als deze ook niet bevroren zijn en daarop hopen dat ze je zicht kunnen herstellen wanneer er vuil op de raam ligt. Dit kan dus voor echt gevaarlijke situaties zorgen.

Doordat het dus niet te vermeiden is dat je ruitensproeiersysteem aangetast zal worden door de kalk en mineralen en het gegarandeerd componenten kapot zal laten gaan is het dan ook geen enkel voordeel om gewoon water te gebruiken als ruitenwisservloeistof. Je zal op korte termijn hier geld mee uitsparen, maar op lange termijn zal dit zelfs meer geld kosten. Dit terwijl het gewoon water uiteraard ook een pak slechter reinigt dan de echte ruitenwisservloeistof.

Gebruik je gedemineraliseerd water dan zal dit bij vriesweer bevriezen. Het kan componenten kapot vriezen en je zal geen ruitensproeiers kunnen gebruiken waardoor je dus voortdurend slecht zicht zal hebben. Als het geen vriesweer is en je gebruikt gedemineraliseerd water zal je alleen veel meer moeten sproeien dan met echte ruitenwisservloeistof om vuil te kunnen verwijderen. Je zal dan dus ook veel regelmatiger het reservoir moeten bijvullen. Naar onze mening is het prijsverschil al deze risico's, problemen en klachten zeker niet waard en raden we aan om gewoon ruitenwisservloeistof te gebruiken.

water als ruitenwisservloeistof gebruiken

Ruitenwisservloeistof bevroren?

Zoals eerder aangehaald kan je ruitenwisservloeistof bevriezen wanneer het koud genoeg wordt en wanneer je geen ruitenwisservloeistof hebt dat tegen deze koude temperaturen kan. Hierdoor bevriest het water of de ruitenwisservloeistof waardoor je dus zal merken dat de ruitensproeiers niet meer werken wanneer je ze wil gebruiken. Je kan mogelijks wel nog een klik of de elektrische sturing horen, maar er zal geen ruitenwisservloeistof uit de sproeiers komen.

Afhankelijk van hoe ernstig het is kan dit vrij makkelijk en goedkoop opgelost worden. Of het kan permanente schade aangericht hebben waardoor onderdelen vervangen zullen moeten worden en je dus langs de garage zal moeten gaan.

In het beste geval kan je de auto op een beschutte plaats zetten, bijvoorbeeld in een garage. Als je de auto laat draaien zal de temperatuur na verloop van tijd onder de motorkap beginnen stijgen en zal de ruitenwisservloeistof beginnen ontdooien. Dit kan echter wel een tijdje duren afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Vanaf dat de ruitenwisservloeistof ontdooit is kan je de sproeiers opnieuw gebruiken. We raden dan wel aan om het probleem te voorkomen door ofwel geconcentreerde ruitensproeiervloeistof toe te voegen zodat de mengverhouding geconcentreerder is. Of je kan het ruitensproeiervloeistof reservoir leeg maken met een pomp of door de darmen los te maken en gepaste ruitensproeiervloeistof toe te voegen zodat het niet kan bevriezen. Als je niet technisch aangelegd bent kan je ook de sproeiers laten spuiten tot het reservoir leeg is, al kan dit wel even duren.

In het ergste geval zijn er componenten kapot gevroren. Net zoals veel mensen de waterkraan dat naar de tuin gaat afzetten in de winter omdat anders bepaalde delen kapot kunnen vriezen is dit hetzelfde bij auto's. Als een onderdeel bevroren is kan het soms kapot vriezen. Dit kan bijvoorbeeld de ruitensproeiervloeistofpomp en de ruitensproeiers zijn. Deze onderdelen moeten dan vervangen worden. Bij sommige auto's zijn deze pompen, sproeiers en reservoirs niet goed bereikbaar waardoor er soms ook nog een arbeidskost bovenop de onderdeelkosten komt. Veel auto's hebben dan ook vooraan en achteraan een ruitensproeierpomp waardoor de kost dus al snel kan verdubbelen.

ruitenwisservloeistof bevroren

Conclusie over ruitenwisservloeistof

In principe is ruitenwisservloeistof dus complexer dan dat veel mensen denken. Vandaar dat sommigen dan ook gewoon water gebruiken in de plaats van een echte ruitensproeiervloeistof omdat ze denken dat het toch maar gewoon dient om de ramen proper te maken samen met de ruitenwissers. Ruitenwisservloeistof kiezen hoeft echter niet moeilijk te zijn. We kunnen enkel en alleen maar aanraden om een goed merk te nemen dat resultaten kan aantonen dat het wel degelijk een kwalitatieve ruitensproeiervloeistof is dat specifieke winter en zomer ruitensproeiervloeistof heeft. En waarvan hun klaar voor gebruik winter ruitensproeiervloeistof ook minstens tot -10°C bruikbaar is. We kunnen verder volgende stellingen maken:

  • Als je weinig met de auto rijdt of amper de ruitensproeiers gebruikt: Dan kies je best gewoon voor een klaar voor gebruik winter ruitenwisservloeistof. Je kan deze ook in de zomer gebruiken eventueel. Maar je kan een zomer ruitenwisservloeistof niet in de winter gebruiken. Vandaar dat we aanraden om een winter ruitenwisservloeistof te nemen. Deze zal in de zomer minder goed werken als de zomer ruitenwisservloeistof. Maar dan hoef je je in de winter geen zorgen te maken dat je ruitenwisservloeistof kan bevriezen.
  • Als je geregeld met de auto rijdt en geregeld de ruitenwisservloeistof moet bijvullen: Dan kies je best een klaar voor gebruik ruitenwisservloeistof voor de winter en voor de zomer. Op deze manier krijg je het beste resultaat wanneer je de ruitensproeiers gebruikt. Moet je echt geregeld bijvullen en wil je hier wat op besparen? Dan kan je eventueel ook geconcentreerde ruitenwisservloeistof gebruiken en aanlengen met gedemineraliseerd water.
  • Heb je een wagenpark of ben je een garage en als je klanten hun auto's moet bijvullen: Dan is het misschien het beste om geconcentreerde winter ruitenwisservloeistof te gebruiken. Je kan namelijk niet weten wanneer auto's hun ruitenwisservloeistof terug bijgevuld moeten worden. Je weet ook niet water er voorheen in het ruitenwisservloeistof is gegoten. Als er nu gewoon water in zit en je vult bij met een klaar voor gebruik zomer ruitenwisservloeistof en deze auto komt uiteindelijk in vries temperaturen terecht dan kan het bevriezen en problemen veroorzaken. Vandaar dat we aanraden om een geconcentreerde winter ruitenwisservloeistof te nemen. Probeer deze dan te verdunnen zodat het zeker tot -12°C bestendig is. Indien er nog zomer ruitenwisservloeistof of water in het reservoir zit is de kans al veel kleiner dat het kan aanvriezen. Doordat ruitenwisservloeistof geconcentreerd is en omdat er ook grotere hoeveelheden beschikbaar zijn kan je heel voordelig ruitenwisservloeistof gebruiken.

Als u toch nog vragen of opmerkingen heeft horen we het graag. Je kan intussen ook HIER ons aanbod ruitenwisservloeistof bekijken!

AntivriesGlasInsectenKlaar voor gebruikRaamReady to useRuitensproeiervloeistofRuitenwisserRuitenwisservloeistofScreenwashVerdunnenVuile raamWaterWinterZomer

Plaats een reactie