Sonax Ceramic Quick Detailer

Wat is een Quick Detailer?

De eerste vraag dat misschien in je zal opkomen is: wanneer is een product een quick detailer? Vroeger werd de naam spray wax vooral gebruikt. Dit is een vloeibare wax dat je simpelweg op de lak kan spuiten waardoor je een snelle beschermlaag kan aanbrengen en het water van de auto kan afduwen, en het glijmiddel in de spray wax kan gebruiken om kleine vervuilingen te verwijderen van de lak met een microvezeldoek. Echter zijn de producten ook geëvolueerd en wordt traditionele spray wax niet meer heel veel gebruikt. Tegenwoordig zijn er producten op basis van synthetische wax, keramische bestanddelen, grafeen, enzovoort... Om deze reden is de naam quick detailer ingeroepen aangezien er geen tot bijna geen wax meer in deze producten zit, maar het wel dezelfde werking heeft. Alleen beter en gebruiksvriendelijker vaak.

Om een quick detailer te zijn heeft het product wel enkele kenmerken nodig. Namelijk het moet heel eenvoudig verwerkbaar zijn. Normaal is het zo dat hoe groter de concentratie is van het beschermend onderdeel in de quick detailer zoals de wax, keramische bestanddelen en grafeen hoe moeilijker het product te behandelen zal zijn. Het zal strepen en vlekken nalaten, moeilijker over het oppervlak glijden, bepaalde droogtijden hebben, enzovoort. Bij een quick detailer kijken we niet noodzakelijk naar hoe lang het product kan beschermen, maar hoe eenvoudig het is in omgang. Als we een product willen dat goed beschermd dan gebruiken we wel een spray coating, wax, coating, enzovoort. De quick detailer moet dus gewoon enorm eenvoudig zijn.

Het mag bijvoorbeeld geen nadelen hebben als we iets teveel product gebruiken. We willen niet 8x over een paneel wrijven om het teveel product te kunnen afnemen en om te zorgen dat er geen plekken of strepen op de lak komen. We willen ook niet dat als we het op de lak spuiten dat het heel plakkerig is en we moeite moeten doen om onze microvezeldoek over de lak te laten glijden. Het moet dus een product zijn dat vlotjes over de lak kan glijden en waar ook iets van reinigende eigenschappen in zit. Moesten we maar een kleine vervuiling op de lak hebben dan kunnen we simpelweg de quick detailer gebruiken samen met een microvezeldoek om deze te verwijderen.

Dit is ook een van de redenen waarom het zo goed moet glijden. Als je vervuiling gaat wegnemen met een microvezeldoek en je microvezeldoek plakt aan het oppervlak door de quick detailer dan is de kans veel groter op krassen uiteraard. Ten slotte moet er dus ook nog iets van bescherming in zitten zodat we na het kuisen ook een kleine bescherming kunnen achterlaten en het water van een natte auto kunnen helpen afduwen door de bescherming dat in de quick detailer zit. Het moet uiteraard ook veilig zijn voor alle oppervlakken. Wij gebruiken zelf bijna altijd de Sonax Ceramic Quick Detailer aangezien we het een enorm goede quick detailer vinden dat heel scherp geprijsd is.

Natte auto voor drooghulp

Auto drogen met een drooghulp

Als je je auto net hebt gewassen met water dan zal deze dus nog volledig nat zijn. Indien je geen waterzuiveringssysteem hebt waardoor je met zuiver water je auto kan wassen waar geen mineralen en kalk meer in zit wilt dit dus zeggen dat je auto in principe vol met mineralen en kalk zit wanneer deze nog nat is. Dit kan voor problemen zorgen wanneer het begint op te drogen. Wanneer water begint op te drogen verdampt het water en blijven enkel de mineralen nog achter op de lak. Wanneer deze mineralen opgedroogd zijn zal je allemaal witte vlekken zien op de lak. Deze witte vlekken zijn alle mineralen dat in het water zitten en dat nu vast op de lak liggen. Je kan ze meestal niet gewoon verwijderen met een microvezeldoek of met gewoon water, tenzij dat het nog niet helemaal is opgedroogd.

Om deze te verwijderen zal je dus opnieuw een reinigend product moeten gebruiken, best vervelend wanneer je je auto net hebt gewassen. Sommigen vinden deze witte vlekken ook niet zo erg. Echter kan het nog erger worden wanneer de lak warm begint te worden of wanneer de zon op deze plekken begint te schijnen. De mineralen kunnen namelijk in de lak beginnen te branden waardoor er vaak permanente schade ontstaat aan de lak. Deze schade kan in sommige gevallen nog verwijderd worden met een watervlek verwijderaar, met een polijstmiddel en een polijstpad of soms zelfs door te schuren met schuurpapier! Soms is de schade ook gewoon te diep waardoor het in de kleurlaag van de lak is gebrand en enkel opnieuw de lak laten spuiten de oplossing is.

Hoe voorkomen we nu dat de mineralen opdrogen? In het beste geval zoals eerder aangehaald heb je een water filter systeem waardoor er geen mineralen meer in je water zit. Echter heeft niet iedereen interesse om zo een systeem te gebruiken uiteraard. De volgende optie is door zo snel mogelijk het water van de lak af te krijgen wanneer je klaar bent met wassen. Als je auto nog nat is na de wasbeurt kan je met een droogdoek de auto beginnen afdrogen.

Deze droogdoek zal naarmate dat je water absorbeert ook voller gaan zitten en strepen beginnen achterlaten soms. Vaak moet je dan ook nog enkele keren over een oppervlak gaan vooraleer het volledig droog is. Wanneer er water blijft liggen heb je kans dat er mineralen op de lak blijven liggen waardoor je opnieuw met vlekken en strepen gaat blijven zitten.

We kunnen het drogen nog makkelijker maken door een drooghulp te gebruiken. Een quick detailer is een product dat perfect gebruikt kan worden als drooghulp. Doordat er waterafstotende eigenschappen in het product zit zal het water op het oppervlak afgeduwd worden door het product en zal het drogen eenvoudiger gaan. Doordat het ook een beschermend en glijdend product is zal je microvezeldoek ook beter over de lak glijden en zal de bescherming ervoor zorgen dat de super kleine druppels dat nog overblijven niet kunnen inbranden. Doordat het vaak ook een bescherming van ongeveer 2 weken achterlaat is je auto vaak ook beschermd tot de volgende wasbeurt. Hierdoor zal je auto ook langer properder blijven en makkelijker te wassen zijn. Uiteraard zal je auto ook meer glans en reflectie hebben.

spraying sonax ceramic quick detailer

Hoe gebruiken we een drooghulp?

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren wat betreft het gebruiken van een drooghulp. Uiteindelijk komt het altijd op hetzelfde neer. Namelijk het product op de auto krijgen en het water er af krijgen. Wat wij zelf doen is nadat we de auto hebben gewassen en deze nog volledig nat is. Ongeveer 1 tot 4 sprays per paneel van de quick detailer op de auto spuiten. Daarna nemen we een microvezeldoek of droogdoek en zorgen we dat hier ook een beetje product in zit door 1 of 2 sprays in de doek te spuiten.

Sonax ceramic quick detailer en microvezeldoek

Doordat we de quick detailer al op de auto hebben gespoten kunnen we de quick detailer gewoon terug wegzetten en hebben we deze niet meer nodig. Door ook in de microvezeldoek te spuiten is de microvezeldoek ook geprimed met product zodat we zeker zijn dat we een evenredige dekking hebben van de quick detailer en dat we goede glijding hebben over het oppervlak.

Daarna vegen we simpelweg over de oppervlakken om het water van de lak af te duwen en de quick detailer aan te brengen. Je zal merken dat het water veel vlotter van de lak zal afgaan en dat er een warme gloed zal achterblijven. Je zal ook merken dat de microvezeldoek of droogdoek vol met water zal beginnen zitten en dat er strepen met water zullen achterblijven.

Lak wrijven met microvezeldoek en drooghulp

Wanneer dit gebeurd kan je best de doek eens uitwringen en daarna opnieuw over het oppervlak gaan. Hierna zou het water opnieuw volledig opgenomen moeten zijn zonder strepen. Als er toch nog heel minuscuul wat water en een veeg over blijft dan kan dit geen kwaad. Indien je een goed product gebruikt zal het simpelweg opdrogen zonder vlekken of vegen achter te laten.

Strepen na het gebruik van een drooghulp

Het is sowieso ook niet slecht dat je microvezeldoek wat nat is wanneer je je auto gaat drogen. Een microvezeldoek werkt feitelijk zelfs het beste wanneer deze een klein beetje vochtig is tegenover wanneer deze volledig droog is. Doordat je al over de panelen bent geweest waar quick detailer op lag hoef je je microvezeldoek dus niet opnieuw in te sprayen. Het product dat je gaandeweg hebt opgenomen zal dus nog beperkt aanwezig zijn in de microvezeldoek waardoor het dus geen nut heeft om de microvezeldoek opnieuw te primen.

Microvezeldoek uitwringen na het gebruik van een drooghulp

Klaar!

Nu je heel de auto afgedroogd hebt met een quick detailer als drooghulp zal je merken dat er veel meer glans en warmte is in de lak. Er zijn geen vegen of strepen meer en geen vieze witte vlekken. Je zal ook merken dat wanneer het terug begint te regenen dat het water van de lak afloopt en dat je een mooie beading hebt door de bescherming dat je hebt aangebracht. Hierdoor zal je auto dus ook langer proper blijven en ook makkelijker proper te maken zijn wanneer je je auto opnieuw gaat wassen. Uiteindelijk zorgt dit allemaal voor tijd besparing en heb je er alleen maar voordelen bij. Je hoeft vaak ook helemaal niet veel product te gebruiken. Met een fles van 750ml Sonax Ceramic Quick Detailer kunnen wij 4 tot 5 auto's drogen waardoor het ook zeker niet te duur is. Bekijk ons aanbod spray wax & quick detailers HIER.

Sonax Ceramic Quick Detailer

Auto drogenDrooghulpQuick detailerSonax ceramic quick detailer

Plaats een reactie