pH Neutrale auto shampoo of alkalische auto shampoo? Custom Car Care blog

Een vraag dat wij vaak krijgen is welke pH neutrale shampoo het beste is. In de eerste instantie vragen wij dan altijd voor welke reden de klant specifiek een pH neutrale shampoo wil. Meestal krijgen we dan het antwoord: "ik weet het niet, iedereen heeft het altijd over een pH neutrale shampoo dus ik denk dat dit het beste is?". Voor we kunnen besluiten welke shampoo voor u het beste is en of u zelfs een pH neutrale shampoo nodig heeft, is het belangrijk om eerst te weten wat pH neutraal eigenlijk wilt zeggen.

Gtechniq Snow Foam

Wat is pH?

pH Is een zuurtegraad van waterachtige oplossingen, waaronder dus auto shampoo. Hoe lager het getal hoe zuurder de shampoo is. Het tegenovergestelde van zuur is alkalisch en dus hoe hoger het getal, hoe alkalischer de shampoo is. De pH schaal gaat van 0 wat dus enorm zuur is tot 14 wat dus alkalisch is. pH 7 tot pH 7,9 is niet zuur en ook niet alkalisch en vandaar dus als pH neutraal gezien wordt zoals men zegt. Alkalische shampoo en vaak ook velgenreinigers worden ook wel pH "gebalanceerd" genoemd. Vergis dit niet met pH neutraal aangezien gebalanceerd niet hetzelfde is als pH neutraal!

pH scale

Wat is een pH neutrale shampoo?

Dus nu dat we weten wat pH neutraal wilt zeggen, wanneer is dit belangrijk bij de keuze van een shampoo? Wel, eigenlijk niet. Je zou denken dat je geen zure of alkalische shampoo op je auto zou willen krijgen omdat je denkt dat het je auto gaat beschadigen. Maar dit is bij bijna geen enkele shampoo het geval. Zeker de shampoos dat verkrijgbaar zijn voor particulieren zijn vaak niet schadelijk voor de wagen. Waar men vaak over praat is dat pH neutrale shampoos geen lak bescherming van de wagen afstrippen omdat dit bij alkalische shampoos wel het geval zou zijn. Wel, helaas is dit ook niet helemaal waar.

pH Neutrale shampoos zijn over het algemeen inderdaad "zachter" voor de lak bescherming zoals wax, sealant en coating. Maar dit is ook zeker niet altijd het geval. Vroeger waren er maar 2 opties in shampoos namelijk pH neutraal en alkalisch. pH Neutrale shampoos werden alleen op de wagen gedaan als "glijmiddel" tijdens het wassen en hadden zo goed als geen reinigende eigenschappen. En de alkalische shampoos waren zo agressief dat een wax of sealant geen enkele wasbeurt zou overleven en professionele detailers dit ook aan hun handen zouden voelen als ze iedere dag auto's zouden wassen met de alkalische shampoo zonder beschermende handschoenen. Vandaag de dag is er echter al zoveel veranderd en hebben we al enorm veel bijgeleerd over chemicaliën dat dit niet meer het geval is.

Als voorbeeld nemen we isopropyl alcohol, wat ook gekend is als ontsmetting alcohol of ontvetter. Als we de pH waarde van "IPA" zouden meten dan zou dit exact 7,5 zijn, wat dus pH neutraal is. Als we de logica van vele mensen zouden volgen dan wilt dit zeggen dat het dus veilig is voor de lakbescherming zoals wax en sealants? En zoals velen van jullie dit al weten, is dit dus alles behalve het geval. Vanaf de moment dat IPA in contact komt met wax of sealant gaat deze meteen de bescherming oplossen en verwijderen. Dit is dus hetzelfde met veel andere chemicaliën. Er zijn auto poets en detailing merken dat hun shampoos adverteren als pH neutraal waardoor de klant denkt dat deze veilig is voor hun bescherming zoals hun wax en sealant maar dat er toch chemicaliën inzitten dat deze oplossen waardoor je dus sneller opnieuw wax of sealant moet aanbrengen en op deze manier dus meer van hun producten koopt en zij meer verdienen aan jou! Daarom is het belangrijk dat je bij een verstandige winkel je shampoo koopt dat je kan garanderen wanneer je een pH neutrale shampoo koopt dat deze ook echt neutraal is zonder andere wax of sealant oplossende middelen. Wij testen zelf uitgebreid al onze shampoos en kunnen garanderen dat de shampoos dat wij aanbieden van goede kwaliteit zijn zonder addertjes onder het gras!

Meguiar's Gold Class Shampoo

Wat is een alkalische shampoo?

Nu we weten wat een pH neutrale shampoo is of toch alleszins hoort te zijn, namelijk een shampoo dat voornamelijk goed moet glijden over de lak en de bescherming niet mag aantasten. Wat houd dit dan juist in voor alkalische shampoos? Wel, laat je niet afschrikken door het feit dat vroeger professionele detailers beschermende handschoenen moesten dragen bij het gebruik van alkalische shampoos omdat ze anders last zouden krijgen van hun handen. Hoewel we dit nog steeds doen aangezien het een kleine moeite is en nooit kwaad kan. Voor iemand dat slechts 1x per week zijn auto wast kan dit over het algemeen geen kwaad om zonder beschermende handschoenen je auto te wassen met een alkalische shampoo. Echter als het aangegeven staat op de verpakking raden we natuurlijk wel aan om dit te doen.

Wilt een alkalische shampoo dan ook zeggen dat deze de wax, sealant of coating gaat afnemen? Of misschien zelfs de lak zelf of de plastic delen? Wel, niet echt nee. Alkalische shampoos zijn vooral gemaakt om echt goed te reinigen. Net zoals pH neutrale shampoos over het algemeen gemaakt worden om vooral goed te glijden over de lak. De alkalische shampoo kijkt niet noodzakelijk naar lakbescherming, maar vooral naar het vuil. Alkalische shampoo wil zo goed mogelijk al het vuil van de wagen afkrijgen, liefst met zo weinig mogelijk aanraking. De alkalische reinigers zijn vaak veel beter in het verwijderen van vuil dan de pH neutrale shampoos. Maar dit houdt niet noodzakelijk in dat het ook de wax, sealant of coating mee verwijderd tijdens de wasbeurt.

Sonax Actifoam

Is een alkalische shampoo veilig voor mijn wax, sealant of coating?

Over het algemeen kan de coating het meeste verdragen in vergelijking met een wax en sealant. Bij Gtechniq bijvoorbeeld, een van de werelds beste fabrikant van coatings in de automotive industrie, hun Gtechniq Crystal Serum Light coating kan pH waardes aanvaarden tussen pH 2 en 12. Alle vloeistoffen onder pH 2 en boven pH 12 gaat al naar extreem en ga je ook niet snel vinden in velgenreinigers, shampoos of andere reinigers. Hoewel dit ook niet wilt zeggen dat als je een shampoo van pH 14 gebruikt dat daardoor de coating meteen weg is. Als de shampoo pH 14 is wordt deze nog verdund door water waardoor de pH waarde ook nog zakt, en de coating nog steeds enorm sterk is en niet gewoon verdwijnt na 1 wasbeurt. We hebben het hier natuurlijk ook over de coatings van Gtechniq waarvoor wij garant staan dat het top kwaliteit is, we kunnen natuurlijk niet spreken over andere merken dat we niet verdelen. Daarom dat het ook steeds belangrijk is dat je kiest voor een professionele detailer met kennis van producten!

Dus een alkalische shampoo gebruiken op een coating is geen probleem, maar hoe zit dit met sealants en wax? Deze hebben vaak een lagere tolerantie voor pH waardes, wilt dit dan zeggen dat deze na een wasbeurt met een alkalische shampoo verwijderd zijn? Dit is niet noodzakelijk het geval nee. Als we ervan uitgaan dat we een "eerlijk" detailing merk selecteren dat zowel een pH neutrale als een alkalische shampoo heeft dan kan je meestal stellen dat dit inderdaad de wax of sealant gaat strippen. Dit omdat als je je wax of sealant wilt behouden je best gewoon voor de pH neutrale shampoo gaat, en als je echt wilt reinigen je best gewoon voor de alkalische shampoo gaat dat geen rekening met de wax of sealant houd en gewoon zoveel mogelijk vuil weg neemt. Maar er zijn ook veel alkalische shampoos dat amper tot geen wax of sealant wegnemen tijdens het wassen.

Meguiar's Hyper Wash

Waarom een pH neutrale auto shampoo?

Wel meestal als men een veilige shampoo wil dan kiest men voor een pH neutrale shampoo zodat de wax of sealant op de wagen blijft. Zoals we nu al weten moeten we ons over coatings geen zorgen maken als we een goede coating en shampoo hebben. De wax en sealant zorgen ervoor dat er een kleine beschermlaag tussen de lak en het vuil is waardoor de wagen meestal minder vuil is en het vuil ook beter en sneller lost. Bij een goede wax en sealant is het vaak zo dat als de wagen vuil is en wordt afgespoten met water, dat de lak al meteen behoorlijk proper is waardoor er minder kans is op het maken van krassen tijdens het wassen.

De kleine beschermlaag wax of sealant zorgt er ook voor dat deze krassen ook minder diep gemaakt worden. Het belangrijkste in dit geval is dus dat de shampoo goed glijd waardoor de kans op krassen nog meer verkleind word aangezien de lak toch proper zal zijn als je er lichtjes met een microvezel washandschoen over gaat. De shampoo reinigt het vuil niet echt, het is de washandschoen dat het vuil wegneemt. De shampoo is feitelijk alleen daar als glijmiddel. En wanneer we een goede wax en een goede shampoo hebben dan zien we dus na de wasbeurt opnieuw de propere lak met een stralende glans van de wax en sealant met waterafstotende eigenschappen en strakke beadings. Op die manier moet je dus niet telkens opnieuw je wax aanbrengen als je je auto gewassen hebt. Als je de indruk hebt dat je wax of sealant snel verdwijnt dan kan dit misschien wel aan de shampoo liggen en is het tijd om over te schakelen naar een van de shampoos dat wij aanbieden.

Gtechniq Gwash

Waarom een alkalische shampoo?

Een alkalische shampoo kiezen we voornamelijk wanneer we een sterke shampoo nodig hebben dat zoveel mogelijk vuil verwijderd. Wij hebben zelf een voorkeur voor alkalische shampoos dat geen rekening houden met wax of sealant en gewoon het beste werken van alle shampoos om vuil te verwijderen. Er is namelijk nog wel een degelijk verschil tussen alkalische shampoos dat vuil verwijderen en de wax en sealant degelijk behouden tegenover alkalische shampoos dat vuil verwijderen zonder rekening te houden met wax of sealant. De shampoo dat met niets anders rekening moet houden dan met vuil kan daardoor uiteraard de beste chemicaliën bevatten om vuil te verwijderen, welke vaak niet evenredig zijn met wax en sealant waardoor deze dus net wat beter werken.

Bij vuile wagens verkiezen wij ook steeds boven een alkalische shampoo dat goed het vuil verwijdert boven een pH neutrale shampoo dat dan weer beter over de lak glijd. Zeker als een wagen met klei behandeld gaat worden of moet worden gepolijst of een wax of sealant nodig heeft is het ook belangrijk dat de voorgaande wax en sealant weg is en ook in dit geval is een alkalische shampoo dat geen rekening houd met een wax of sealant dus de beste keuze. Als je auto behandeld is met een wax of sealant en toch behoorlijk vuil is kan het dan weer interessanter zijn om een alkalische shampoo te gebruiken dat wel rekening houd met de wax en sealant. Dit is allemaal het beste te beoordelen door de persoon dat de wagen gaat wassen uiteraard.

Meguiar's Ultimate Snow Foam

Wanneer kiezen voor een pH neutrale auto shampoo en een alkalische auto shampoo?

Om alles op een rijtje te zetten kunnen we dus best een onderscheid maken in de hoeveelheid vuil dat op de wagen zit, eventuele bescherming en of je deze wil behouden of niet.

  • Jouw wagen heeft een wax, sealant of coating bescherming en is nog in goede staat en is nog behoorlijk proper. Je wilt ook de wax of sealant behouden en zeker niet afnemen. Ga dan voor de veilige pH neutrale auto shampoo in zowel de schuimlans als de emmer.
  • Jouw wagen heeft een wax, sealant of coating bescherming en is al wat verduurd. De wagen is ook behoorlijk vuil maar je wil de wax of sealant nog zo goed mogelijk behouden. Ga dan voor een alkalische auto shampoo dat de wax en sealant nog degelijk kan behouden in de schuimlans en gebruik een veilige pH neutrale shampoo in de emmer.
  • Jouw wagen heeft een wax, sealant of coating bescherming en is al aanzienlijk verduurd. De wagen is ook enorm vuil en op dit moment wil je de lak zo goed mogelijk beschermen tegen krassen. Ga dan voor een alkalische shampoo die geen rekening houdt met wax en sealant in de schuimlans. Na de pre wash en je al het vuil hebt afgespoten inspecteer dan of de wagen nog steeds enorm vuil is of niet. Als deze nog behoorlijk vuil is kies dan voor de alkalische auto shampoo dat geen rekening houd met wax of sealant voor in de emmer. Als de wagen behoorlijk proper is nu dan kan je opteren voor de veilige pH neutrale shampoo voor extra glijmiddel in de emmer.
  • Jouw wagen heeft geen wax of sealant. Of jouw wagen is beschermd met een goede coating. Op dit punt maakt het niet uit of de wagen onbeschermd is of een goede coating heeft voor de pre wash. Het maakt ook niet uit of de wagen nu nog zo goed als proper is of enorm vuil. We kiezen in dit geval altijd voor een alkalische shampoo in de pre wash dat geen rekening houd met wax of sealant. We willen gewoon zoveel mogelijk vuil verwijderen nog voor we de wagen aanraken. Ga in dit geval dus voor de alkalische pre wash auto shampoo dat geen rekening houd met wax of shampoo in de schuimlans. Is de wagen hierna zo goed als proper dan kan je deze wassen met een veilige pH neutrale shampoo voor maximaal glijmiddel. Als de wagen nog vuil is dan kan je opnieuw een alkalische shampoo gebruiken in de emmer.

Meguiar's Shampoo Plus

Conclusie over auto shampoo

Zoals je nu dus kan zien is een juiste shampoo kiezen niet altijd eenvoudig, zeker met de trucs dat sommige merken gebruiken om extra omzet te maken. Het kiezen van een verkeerde shampoo kan er dus voor zorgen dat je meer krassen gaat maken in de lak in vergelijking met een correcte shampoo, je langer bezig bent dan dat moet bij het wassen van je wagen, je meer geld besteed aan shampoos dan dat zou moeten en dat je sneller en meer je auto een wax of sealant behandeling moet geven.

Er komt veel meer kijken bij een auto shampoo dan dat de meeste mensen denken. Heel veel professionele detailers en winkels bezitten deze kennis ook niet of nog erger, geven soms de verkeerde shampoo mee zodat je meer producten koopt dan dat moet. Daarom dat het belangrijk is dat je bij een winkel koopt dat open en eerlijk is over de producten dat ze aanbieden, garant staan voor de kwaliteit en de eigenschappen en ook correct advies geven. Wij bij Custom Car Care staan steeds klaar om u correct advies te geven over onze auto shampoo en helpen u graag verder bij de juiste keuze in ons grote aanbod!

AlkalischAutoBeschermingCoatingPh gebalanceerdPh neutraalSealantShampooVeiligWaxZeep

2 reacties

Custom Car Care

Custom Car Care

Dag Nico,
Het hangt ervan af welk type keramische coating geplaatst is. Je hebt bijvoorbeeld sprays en je hebt echte keramische coatings. Hoewel ze allebei op basis van SiO2 zijn, dus keramisch. Zijn ze toch heel verschillend.

Voor een spray coating gebruik je best een milde en pH neutrale shampoo aangezien een spray coating wel langdurig de SiO2 keramische kenmerken van extra glans en het waterafstotend effect heeft maar niet van de duurzame bescherming. In dit geval raden we de Gtechniq Gwash zeker aan: https://customcarcare.eu/collections/zeep-shampoo/products/gtechniq-gwash

Voor echte keramische coatings dat in kleine glazen flesjes en dergelijke zitten met droogtijden enzovoort, verschilt het in welke keramische coating aangebracht is. Topmerken zoals Gtechniq welke al jarenlang bekend staan onder detailers dat echt tot de beste coatings in de wereld behoren zijn geformuleerd om pH waardes van pH 2 tot pH 12 te verdragen. Dit zijn al behoorlijk “extreme” waardes waar niet veel shampoo’s bij in de buurt komen. Er zijn echter andere merken van keramische coatings dat minder resistent zijn tegen chemicaliën en waar je dus mogelijks met een agressievere shampoo de levensduur van je coating mee gaat verminderen. Het beste is dat je weet welke keramische coating is aangebracht en dan te weten komt tot welke pH waardes deze veilig zijn. Als alternatief kan je ook gewoon kiezen voor de Gtechniq Gwash, deze zijn hoe dan ook veilig voor alle coatings! https://customcarcare.eu/collections/zeep-shampoo/products/gtechniq-gwash

Nico

Nico

Welke shampoo gebruiken na ceramic coating?

Plaats een reactie