Hoe een keramische coating aanbrengen op verse lak? Custom Car Care blog

Keramische coating aanbrengen op verse lak

Een veelgestelde vraag bij ons, maar ook op het internet: Hoelang moet ik wachten om een keramische coating aan te brengen op mijn autolak nadat die opnieuw of vers gespoten is?

Car in spray booth

Vers gespoten lak

Waar let je dan best op bij vers gespoten lak? Allereerst is het belangrijk dat de lak correct gespoten is. Alle defecten die in de lak zitten na de spuitbeurt, zoals vuil, visogen,..., zullen er in blijven zitten wanneer die gecoat wordt. Daarvoor kan je terecht bij de spuiter of een professionele detailer: hij zal de lak opnieuw schuren met het gepaste schuurpapier en de juiste polijstpasta en polijstpads. In onze toekomstige blogberichten gaan we daar verder op in. 

Maar tijdens het spuiten kunnen ook andere defecten opduiken zoals bijvoorbeeld een kleurverschil, lopers in de kleurlaag, te dun gespoten lak, enzovoort. Een detailer kan deze defecten helaas niet altijd oplossen. Daarom is het cruciaal om eerst deze aspecten van de lak nauwkeurig te overlopen alvorens je denkt aan een coating. Ben je graag helemaal zeker? Dan kan je bij ons ook terecht voor een lakinspectie.

Auto lak defecten

Hoe bereid je verse lak voor op een keramische coating?

Een goede voorbereiding van de autolak is noodzakelijk voor elke keramische coating. Lak goed gespoten? Dan is het tijd om die in een perfecte staat te zetten. Zoals reeds geweten, zijn alle defecten die onder de keramische coating zitten permanent totdat de coating opnieuw verwijderd wordt en de lak een correctie krijgt.

Allereerst zorgen we dat de lak proper en vrij is van enige vervuiling. Dat doen we door de wagen grondig te wassen met de 2-emmer methode. Een chemische dieptereiniging met ijzerdeeltjes en teerverwijderaars is de volgende stap. Daarna krijgt de lak nog een kleibeurt. Zo maken we de lak opnieuw schoon en liggen er geen chemicaliën, oliën of andere vervuilingen meer op de lak. 

Lak helemaal proper? Check! Dan kunnen we imperfecties zoals kleine waskrassen, marring, pigtails,...verwijderen. Dat doen we met de meest geschikte polijstmiddelen en polijstpads. Voor het polijsten van verse lak kan je echter niet altijd eender welke polijstpasta gebruiken: niet alle polishes en compounds zijn geschikt voor vers gespoten lak! Wij gebruiken zelf de 3D ACA 500 voor diepere lakdefecten en de 3D ACA 520 als finishing polish en voor lichte lakdefecten. Deze 2 polijstmiddelen zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik op verse lak. Gebruik je een polijstpasta die daarvoor niet ontwikkeld is? Dan kan je je nieuwe laklaag beschadigen. De polijstpad heeft geen invloed op de verse lak, die kan je dus zelf kiezen. 

Auto polijsten

Ontvetten van verse lak

Voor je keramisch gaat coaten, moet de autolak ook volledig vrij zijn van vet, oliën, siliconen, enzovoort. Zijn die toch aanwezig? Dan kan de keramische coating zich niet goed hechten en zal de levensduur aanzienlijk beperkt worden. Maar kan je ook eender welke ontvetter gebruiken op verse lak? Nee, niet elke ontvetter is geschikt voor verse lak. Vele zijn te agressief voor een verse laklaag waardoor je de lak beschadigt.

Wij raden altijd de Gtechniq Panel Wipe aan voor verse lak. Deze ontvetter werkt uitstekend en ook veilig. Zo breng je de perfecte keramische coating aan zonder enige lakbeschadiging!

Gtechniq Panel Wipe

Aanbrengen van een keramische coating op verse lak?

En uiteindelijk komen we bij de veelgestelde vraag: Hoe lang moet je wachten om een keramische coating aan te brengen wanneer je auto net een nieuwe laklaag heeft gekregen? Op het internet is het antwoord bijna altijd "2-3 weken". Maar klopt dat ook? Wel, ja en nee. Mensen stellen vaak deze vraag door de aanwezigheid van bepaalde solventen in een keramische coating. Die zorgen ervoor dat de coating smeerbaar is, maar kunnen op vers gespoten lak ook lakschade veroorzaken. Bovendien moet vers gespoten lak uitgassen.

Over het algemeen is het niet aangeraden om een vers gespoten autolak een keramische coating te geven binnen de 72 uur. Aangezien de wagen ook eerst gewassen moet worden en daarna opnieuw moet voorbereid worden met een nodige lakcorrectie, gebeurt dat ook niet snel binnen de 72 uur. Wil dat dan zeggen dat je na 72 uur je lak een coating mag geven? Nee, dat hangt af van de coating die je gebruikt.

Lak moet gedurende 14 tot 24 weken uitgassen. Dat betekent dat de solventen en gassen, aanwezig in de lak, na het spuiten de komende weken langzaamaan uit de lak moeten "gassen" of vervliegen. Om de kwaliteit van de lak te kunnen garanderen, is het belangrijk dat we dit proces niet verstoren. Dan stel je je misschien al de vraag: "Wil dat dan zeggen dat ik een half jaar moet wachten om mijn lak te kunnen coaten? Nee, dat ook niet.

Zoals eerder aangegeven, is het type coating erg belangrijk. Bijna alle coatings op de markt vragen minstens 2 weken te wachten tussen het spuiten van verse lak en het aanbrengen van een keramische coating. Dat omdat de coating het niet toelaat om de gassen te laten vervliegen wanneer de coating is aangebracht.

Maar, je zei net dat de lak 14 tot 24 weken nodig had om uit te gassen. Waarom mogen we dan al na 2 weken met deze coatings werken? Dat is een vraag die vaak over het hoofd wordt gezien, maar tegelijkertijd ook een vraag waar wij zelf geen probleem mee hebben.

Wij raden namelijk iedereen met vers gespoten autolak aan om de keramische coatings van Gtechniq te gebruiken. De keramische coatings van Gtechniq zoals bijvoorbeeld de Gtechniq CSL Crystal Serum Light en de Gtechniq EXOv4 mogen vanaf 72 uur al perfect op vers gespoten lak gebruikt worden!

De coatings van Gtechniq laten de lak namelijk nog uitgassen, ook al is de coating aangebracht. Dat is een gigantische primeur en een heel exclusief voordeel in de detailing wereld! Je moet geen 2 weken wachten zoals met andere detailing merken wel het geval is. En dan zou je ook nog eens moeten hopen dat er geen nadelige effecten komen van het "beperkt" uitgassen van de lak.

Met de keramische coatings van Gtechniq  geniet je van een enorm tijdsvoordeel: je moet slechts 3 dagen wachten om het aan te brengen en de voorbereiding zal minder tijd vragen. Want de autolak kan vaak nog gecoat worden voor de auto de werkplaats verlaat!

Gtechniq CSL Crystal Serum Light

Conclusie

Hou je aan onderstaande checklist om een keramische coating aan te brengen.

  • Zorg dat de lak zonder fouten gespoten is.
  • Maak de lak proper en vrij van enige vervuiling.
  • Verwijder alle lakdefecten.
  • Gebruik een polijstpasta die veilig is voor verse lak zoals 3D ACA 500 & 520
  • Gebruik een veilige ontvetter zoals Gtechniq Panel Wipe
  • Wacht minstens 72 uur nadat de lak gespoten is alvorens een keramische coating aan te brengen.
  • Na 72 uur kan je een Gtechniq keramische coating aanbrengen.
  • LET OP! Andere merken vragen meestal minstens 2-3 weken te wachten! Gebruik je geen Gtechniq? Vraag het dan voor de zekerheid even na bij de verdeler!
AutoBeschermingCoatingsGtechniqKeramische coatingLak coatingUitgassenVerse lakVervliegenWachten

Plaats een reactie