Hoe krijg je beter schuim uit je foam cannon?

Dik schuim uit je foam cannon?

Hoe krijg ik beter schuim uit mijn foam cannon? Dat is de vraag dat we meestal te horen krijgen. Hoewel meer schuim daarom niet beter werkt dan een normale lichte dekking houden veel mensen van het spuiten van hun foam cannon en heel hun auto wit te bekleden. Daarnaast denken de meeste mensen vaak ook hoe meer schuim hoe beter.

Echter is een snow foam pre wash gemaakt om het vuil los te maken, en om het al van de auto af te trekken nog voor je begint te wassen. Als je heel dik schuim spuit blijft het vaak heel hard aan de auto hangen waardoor het wel goed het vuil kan losmaken, maar dan trekt het nog geen vuil van de auto af. Indien je dik schuim spuit moet je dus altijd eerst nog de auto afspoelen, best met een hogedrukreiniger zodat het vuil al van de auto af kan gehaald worden. Dit wordt hoe dan ook aangeraden.

Echter het voordeel dat je hebt bij een iets vloeibaarder schuim is dat wanneer het de bovenste laag van het vuil al van de auto trekt wanneer het naar beneden begint te lopen, dat het vuil onder de bovenste laag vuil ook los wordt gemaakt wat je meestal niet hebt wanneer je dik schuim spuit. Meer schuim is dus niet altijd beter. Het is natuurlijk belangrijk dat je dit weet alvorens je besluit om verder te lezen.

Snow foam

Goede foam cannon

Een beetje voor de hand liggend uiteraard. Maar het is natuurlijk belangrijk dat je een goede foam cannon hebt als je goed schuim wilt hebben. Niet alleen daarvoor maar ook voor het gebruiksgemak. Een goede foam cannon zal ook altijd kunnen instellen hoeveel zeep je wilt gebruiken bij het spuiten van je foam cannon en hoe je de straal wilt richten. Daarnaast zijn goede foam cannons ook duurzaam gebouwd en zijn de spuitmonden en filters makkelijk te vervangen indien nodig.

Wij zijn de grootste importeur en verdeler van MJJC Foam Cannon's in Europa en werken dan ook bijna uitsluitend met de foam cannons van MJJC. Hun reputatie voor goede foam cannons is internationaal gekend door zelfs de meest bekroonde detailers en leveren ook aan bekende merken zodat ze MJJC hun foam cannon's kunnen verkopen als hun private label. De kans is dus heel groot dat als je een foam cannon hebt dat op die van MJJC lijkt deze ook door hun gemaakt zijn en soms gewoon een ander merk op wordt geplakt. Aangezien wij zo bekend zijn met de foam cannon's van MJJC zullen we deze dan ook gebruiken om alles te verduidelijken met betreft het foam cannon.

MJJC Foam Cannon

Spuitmond

Er zijn voornamelijk 3 factoren in de foam cannon dat bepaald hoeveel schuim je zal krijgen. De eerste is de spuitmond. Inwendig in de foam cannon zit een kleine spuitmond nozzle. Standaard wordt een 1.25mm spuitmond geïnstalleerd in de foam cannon. We leveren deze echter ook met een reserve 1.1mm spuitmond in een zakje.

Hoe groter de opening van de spuitmond des te meer water kan er makkelijk door de foam cannon vloeien met het nadeel dat je een hogedrukreiniger moet hebben dat sterk genoeg is om genoeg water te kunnen verzetten zodat je goede foam krijgt. Als je hogedrukreiniger niet zoveel debiet heeft zal hij minder schuim kunnen maken omdat het water gewoon door de spuitmond vloeit zonder dat het de tijd krijgt om schuim te kunnen maken.

Als je een kleinere spuitmond installeert zoals de 1.1mm dan wordt de opening kleiner waardoor je meer schuim zal krijgen, met het nadeel dat de hogedrukreiniger nu harder zal moeten werken om het water weggewerkt te krijgen door de kleinere opening. Als je een sterke hogedrukreiniger hebt dat meer dan 8 liter per minuut kan verzetten dan raden we sowieso aan om de standaard 1.25mm spuitmond te gebruiken. Je kan hier in normale gevallen perfecte resultaten mee halen. Indien je toch de kleinere spuitmond gebruikt kan je de machine mogelijks beschadigen op langere termijn. Als je een hogedrukreiniger hebt dat 8 liter per minuut of minder debiet heeft dan kan het interessant zijn om de kleinere spuitmond te gebruiken.

Foam Cannon spuitmond

Interne filter

Als tweede punt heeft de foam cannon een interne mesh gaas filter. Deze filter zorgt ervoor dat de schuim effectief gemaakt wordt. Denk maar aan wanneer je aan het afwassen bent en je zeep in een pan hebt gedaan. Er is geen schuim te zien wanneer je de zeep in de pan doet. Als je er gewoon water op laat lopen dan zie je een klein beetje schuim verschijnen. Maar als je water met het zeep mengt en terwijl met een schuim sponsje erover wrijft dan zie je ineens een hoop schuim tevoorschijn komen. Dit is hetzelfde in de foam cannon.

Het water en de zeep mengeling passeren door de interne filter. Des te meer tijd de filter heeft om het schuim te maken des te meer schuim dat je krijgt. Hier dient de spuitmond voor. Als je een kleinere spuitmond steekt krijgt de filter meer tijd om de schuim te maken.

De interne filter is echter wel een verbruiksonderdeel van de foam cannon. Naarmate de tijd vordert zal deze beginnen te verduren waardoor het minder schuim kan maken. Als je foam cannon vroeger goed werkte en plots lijkt hij minder en minder te doen dan is het verstandig om de filter eens te controleren en indien nodig te vervangen. Aangezien het een verbruiksonderdeel is verkopen wij deze ook apart zodat je niet een geheel nieuwe foam cannon moet kopen.

Naast verduren kunnen deze filters net zoals alle filters ook verstopt geraken. Dit gebeurd vaak wanneer je geen proper water hebt, hard water met veel mineralen en kalk of wanneer je slechte zeep hebt gebruikt. Wanneer deze filters verstopt geraken zijn ze minder effectief en krijg je ook minder schuim. Sommigen gebruiken dan ook geen goede zeep, of zeep waar wax of andere beschermmiddelen inzitten waardoor de filter verstopt geraakt. We gaan hier zo dadelijk verder op in.

Foam cannon mesh filter

Draaiknop

Tot slot is er nog de draaiknop op de foam cannon waarmee je kan regelen hoeveel zeep je de foam cannon wilt laten opzuigen uit de container. Wanneer je deze volledig open draait zal de foam cannon zoveel mogelijk zeep uit de container opzuigen om schuim mee te maken. Wanneer je deze helemaal dicht draait zal er helemaal niets uitkomen. Dit kan handig zijn voor wanneer je je fles hebt gevuld met zeep en water en er plots ineens heel veel schuim uit de foam cannon komt. Doordat je de foam cannon wat kan dicht draaien bespaar je product.

Foam cannon draaiknop mengverhouding

Hogedrukreiniger

Zoals we net aanhaalden is de hogedrukreiniger dus ook belangrijk wanneer je goede schuim uit je foam cannon wil hebben. Meestal kijken mensen naar hoeveel bar de hogedrukreiniger heeft. Echter is de druk van de hogedrukreiniger nauwelijks van belang. We raden ongeveer 110 bar aan om te gebruiken om je auto te wassen. Bij meer druk kan je soms zelf schade maken en 110 bar is genoeg om vuil te verwijderen en goede schuim te maken. Nagenoeg alle hogedrukreinigers zitten zelfs boven de 110 bar dus dit is het probleem vaak niet.

Wat het probleem vaak wel is, is dat de hogedrukreiniger te weinig debiet heeft. Des te meer liter per minuut de hogedrukreiniger kan verzetten des te meer schuim je zal krijgen uit je foam cannon. De goedkopere modellen van hogedrukreinigers hebben vaak maar een debiet van 6 liter per minuut. Dit is eigenlijk te weinig om efficiënt te zijn. De tussenin modellen zitten vaak zo rond de 7 tot 9 liter per minuut. Hierbij zal je eens moeten wisselen tussen de spuitmonden en zien wat het beste aanvoelt. Tot slot zijn er nog de premium hogedrukreinigers welke vaak 10 of meer liter per minuut verzetten. Deze zijn ideaal om schuim te maken en om je auto mee te wassen.

MJJC Foam Cannon Pro

Zeep / Shampoo

Zoals eerder dus al zeiden is het wel degelijk mogelijk om de verkeerde zeep te gebruiken in je foam cannon. Niet elke zeep is hetzelfde en niet elke zeep kan voor hetzelfde gebruikt worden. Het beste is dat je algemene zepen zoals Dreft, groene zeep en dergelijke gewoon vermijdt. We hebben hier een apart blog bericht over gemaakt aangezien het ook een veelvoorkomend onderwerp is. Je kan het blog bericht over deze zepen HIER lezen.

Je kiest dus het beste voor een specifieke auto shampoo. Soms is er ook een onderscheid gemaakt tussen een gewone shampoo om je auto te wassen met een spons en een snow foam shampoo. Dit komt omdat de mengverhoudingen vaak anders zijn en omdat ze een andere formule gebruiken. De zeep voor de contact wasbeurt moet zo goed mogelijk kunnen glijden zodat de kans op krassen zo klein mogelijk is. Terwijl we bij een snow foam shampoo net willen dat de shampoo op de auto plakt, het vuil los werkt en daarna van de auto af glijd samen met het vuil dat hij heeft los gewerkt.

Er bestaan dan ook nog shampoo's met beschermmiddelen in zoals wax, sealants of met keramische eigenschappen. Echter zijn deze shampoo's sowieso al niet gemaakt om schuim te maken. De formule in deze shampoo's is altijd zodanig ontworpen dat ze geen tot bijna geen schuim maken. Echter heeft het nog een nadeel en dat is dat ze de interne filter gaan verstoppen. En wanneer deze filter verstopt is zal je geen of veel minder schuim hebben tot je de filter vervangt.

Gebruik daarom altijd een goede kwaliteit shampoo in je foam cannon. Wij gebruiken zelf Sonax Acitfoam Energy aangezien we dit een enorm goede shampoo vinden, zeker in vergelijking met de prijs. Omdat deze ook goed glijd in de emmer kunnen we deze ook in bulk gebruiken waardoor de prijs nog interessanter wordt. Als je graag wil weten of je shampoo het probleem is gebruik dan de Sonax Actifoam Energy met een mengverhouding van 1 op 10 in je foam cannon. Als je hiermee nog steeds slechte schuim krijgt dan weet je al dat de shampoo het probleem niet is en kan je verder zoeken.

Sonax Actifoam Energy

Water

Dus als je een goede foam cannon hebt met de juiste spuitmond, een nieuwe filter en de draaiknop staat helemaal open. Je gebruikt een goede hogedrukreiniger met de juiste zeep en hebt toch nog altijd geen goed schuim? Dan kan het ook nog altijd aan het water liggen dat je gebruikt. Hoe zuiverder het water is hoe meer schuim je zal krijgen. Als je in gebieden woont waar het water heel hard is door de mineralen dat er inzitten dan zal je problemen hebben met goede schuim te krijgen.

De mineralen en het kalk in het water vecht met de zeep en de filter in de foam cannon waardoor je geen of slecht schuim krijgt. De enigste manier dat je dit probleem kan oplossen is door gefilterd water te gebruiken. Dit kan je doen door een waterfilter te installeren en zo puur water te gebruiken. Let wel op dat je genoeg gefilterd water voorziet voor je wasbeurt. Als je de filter voor de hogedrukreiniger plaatst op de leiding dan zal de filter mogelijks niet genoeg water gefilterd krijgen zodat je hogedrukreiniger deze kan doorsturen. Je kan dus best een aparte tank voorzien met reeds gefilterd water dat je kan gebruiken tijdens de wasbeurt en daarna terug kan aanvullen in de tank.

water filter

Conclusie

Zoals je dus kan zien is het niet zo eenvoudig om goed schuim te krijgen als dat vaak gedacht wordt. Soms kan het ook gewoon een combinatie van verschillende factoren zijn waardoor je geen goed schuim krijgt. Bijvoorbeeld een slechte foam cannon met een te zwakke hogedrukreiniger gecombineerd met geen geschikte zeep en water dat veel kalk bevat. Doordat het een combinatie is van problemen kan het dus zijn dat je geen goede schuim krijgt en zal je dus alle mogelijke oorzaken eens moeten bekijken en verbeteren waar je kan.

Als je alles al geprobeerd hebt behalve het installeren van een waterfilter en je hebt nog steeds slechte schuim dan ligt het probleem vermoedelijk aan het water. We kunnen uiteraard begrijpen dat je geen zin hebt om een water filter systeem te plaatsen met een extra tank. In dat geval kan je nog altijd gewoon extra zeep toevoegen aan je container. Als je meer zeep toevoegt zou je normaal ook meer schuim moeten krijgen waardoor je het hard water probleem kan omzeilen.

Foam cannonSnow foamSonax actifoam energy

Plaats een reactie