Auto wassen met dreft, groene zeep of allesreiniger?

Je auto wassen met Dreft, groene zeep, allesreiniger, Dasty of een ander afwasmiddel?

Een vraag of opmerking dat we vaak mee te maken krijgen is: Mag je je auto wassen met Dreft of eender andere soort afwasmiddel? Of het nu Dreft, Dasty, groene zeep, een allesreiniger, of wat dan ook is maakt niet uit. We zetten het even onder de categorie "niet autoshampoo". Dus, mag en kan je je auto wassen met iets anders dan een autoshampoo?

Auto wassen met Dreft

 pH Waarde afwasmiddel.

Hoewel wij zelf bij Custom Car Care geen chemicus zijn, hebben we wel wat verstand van chemicaliën en bestanddelen van de producten dat we gebruiken op onze auto's. Vandaar dat we eens zijn gaan kijken naar welke bestanddelen er juist in de bekendere afwasmiddelen zitten zoals Dreft en Dasty.

Wanneer je de MSDS of de Material Safety Data Sheet bekijkt waar bepaalde (gevaarlijke)  ingrediënten in zitten en de gegevens van de samenstelling van het product kunnen we al wel direct enkele dingen bevestigen. De afwasmiddelen zijn (nooit) pH neutraal, ze zijn altijd alkalisch met voornamelijk een pH waarde van 9-12.

Dit is niet perse slecht, er zijn ook genoeg auto shampoos dat alkalisch zijn met een pH waarde van 9-12. Maar het wilt al wel meteen zeggen dat wanneer je bescherming op je auto hebt aangebracht zoals wax, sealant of spray coating dan ga je deze bescherming (volledig) verwijderen. Mogelijks maakt dit niet uit voor jou aangezien je misschien geen bescherming aanbrengt. Hetzelfde geld echter ook voor dressings zoals bandenzwart, trim restorers, bumper zwart, enzovoort. Deze zullen hun duurzaamheid aanzienlijk verminderen.

Ook cabriodaken krijgen hier problemen mee. Deze zijn namelijk behandeld met een waterafstotende coating dat niet goed bestand is tegen een hoge of lage pH waarde.

We hebben nog een blog bericht geschreven over pH neutrale autoshampoo en alkalische shampoo, deze kan je altijd lezen als je hier meer over te weten wil komen.

pH Waarde afwasmiddel

Oplosmiddelen in afwasmiddel

Naast de pH waarde in afwasmiddel zijn de chemicaliën dat er in zitten uiteraard ook belangrijk. Wat we veel terugzien in hun bestanddelen is citrus. Citrus is een behoorlijk sterk oplosmiddel op basis van natuurlijke solventen dat ook in de detailing wereld gebruikt wordt. Dus wilt dit dan zeggen dat het goed is om te gebruiken als zeep? Nee, detailers gebruiken namelijk "nooit" citrus als hand was zeep. Detailing merken met een gevestigde reputatie maken deze ook niet als hand was shampoo. Ze worden enkel gemaakt als pre wash shampoo voor in schuimpistolen of als geconcentreerd product om insecten en ander hardnekkig vuil los te weken en daarna proper te maken met een echte auto shampoo.

Dit is omdat we net al zeiden dat citrus een oplosmiddel/solvent is. Het is een sterk middel dat ook vervliegt en mogelijks ook sporen na laat. Het belangrijkste bij een hand was is namelijk glijmiddel. Er zijn verschillende pre wash shampoos dat je in je schuimpistool kan doen, ook op basis van citrus dat al het vuil veilig kunnen losweken zonder sporen na te laten. Hierna kan je met een hogedrukreiniger je auto terug afspoelen waarna hij al bijna proper gaat zijn. Dit is doordat de pre wash shampoo hier speciaal voor gemaakt is om op de lak te kunnen blijven en het vuil los te weken zonder schade te maken of sporen na te laten. Ze zijn niet ontworpen om glibberig te zijn, enkel om vuil te verwijderen en los te weken.

Daarnaast zijn de andere chemicaliën dat in het afwasmiddel zit geformuleerd op het reinigen van keuken artikelen zoals borden, pannen, bestek, enzovoort. Ze moeten voornamelijk etensresten verwijderen. De autoshampoo is een heel andere formule dat speciaal gemaakt is om het vuil van je auto te halen. Dit kan zijn zoals olie, insectenresten, zout, pekel, straatvuil, enzovoort. Wanneer je dus een goede autoshampoo naast een afwasmiddel gaat zetten en met elkaar gaat vergelijken zal je merken dat de autoshampoo beter reinigt met minder product dan het afwasmiddel.

Auto-wassen-met-afwasmiddel

Krassen door afwasmiddel?

Afwasmiddel zal ook voor krassen zorgen in je auto. Je zal gaat afwasmiddel gebruiken om je auto met de hand te wassen. Het afwasmiddel reinigt echter aanzienlijk minder dan een echte autoshampoo. Hierdoor zal je meermaals over hetzelfde vuil moeten wrijven om het proper te krijgen terwijl je vermoedelijk met een echte autoshampoo hier slechts 1 tot 2 keer over moet gaan voor het proper is. Iedere keer dat je wrijft over de lak maak je krassen, dit is onmogelijk te vermijden. We hebben het hier echter niet perse over diepe krassen dat je van ver al ziet. Maar kleine waskrassen dat ervoor zorgt dat de lak er dof en lelijk uit gaat zien.

Om deze krassen tot een maximum te kunnen beperken is het belangrijk dat je een shampoo hebt dat je washandschoen goed over de lak laat glijden. Doordat het afwasmiddel aanzienlijk minder glibberig is dan de autoshampoo zal je ook veel meer krassen in de lak zetten tijdens de wasbeurt.

Als je dus graag een propere auto hebt, maar niet teveel geld aan shampoo wil uitgeven maar ook wel graag hebt dat je auto blinkt dan ben je gegarandeerd beter af met een geschikte autoshampoo. Je auto opnieuw laten polijsten doordat er zoveel waskrassen in zitten na het langdurig gebruik van afwasmiddel zal de kost van een autoshampoo meteen terugbetalen! Je kan deze ook in grotere hoeveelheden kopen waarmee je met een bus van 5L professionele autoshampoo bijvoorbeeld jarenlang kan toekomen en amper €50 investeert.

Dit zijn de 3 punten dat (alle) afwasmiddelen hadden. Namelijk een hoge pH waarde, slecht glijmiddel en citrus oplosmiddelen. Deze 3 punten alleen al zorgen ervoor dat we als detailer nooit afwasmiddel zouden aanraden. Maar afwasmiddelen bestaan uit nog meer chemicaliën. Zo kan het er ook voor zorgen dat je mogelijks een zeep gebruikt dat ervoor gaat zorgen dat je chroom gaat vervagen of vlekken gaat krijgen, plastic en rubber gaat vervagen, de acryl ramen in cabriodaken gaan na een bepaalde tijd niet meer doorzichtig zijn, stiksel van de cabriodaken gaan vervroegd slijten en kapot gaan, restanten van de zeep kunnen mogelijks in de auto inbranden, enzovoort.

Krassen-na-auto-wassen-met-afwasmiddel

Chemicaliën in afwasmiddel

 Zoals eerder gezegd bestaan veel afwasmiddelen uit verschillende soorten chemicaliën buiten de citrus solventen. Het is daarom misschien belangrijk dat we een beeld schetsen bij de realiteit van autolak. Een gezonde en nieuwe vernis autolak dat recht uit de fabriek komt is ongeveer 60 µ (Micron) dik. Dat is 0.05mm dik, dunner dan een blad papier. Daarbij komend dat door strenge wetgevingen de lak ook water gedragen is en ook aanzienlijk zachter en minder duurzaam is dan lak van de jaren 2000.

Over het algemeen denken veel mensen dat autolak wel wat kan hebben, maar dit is zeker niet het geval. Bij een glans herstelling polijstbeurt verwijdert de detailer gemiddeld 4-5 µ. Je kan nu zeggen, dan kan mijn auto 14x gepolijst worden. Dat gaat nooit gebeuren, dus ik hoef me geen zorgen te maken. Dit is echter niet waar. Ieder jaar wordt de vernis van je lak dunner en dunner. Dit kan zijn door de zon, krassen, wassen, chemicaliën, enzovoort. Enorm veel factoren spelen mee in de reden waarom je vernis dunner en dunner wordt. Ook op randen is de vernislaag dunner waardoor daar sneller door de vernis heen gebrand wordt.

Wanneer een vernis te dun begint te worden zal deze beginnen afbladderen, oxideren, de kleurlaag beginnen veranderen, enzovoort. Dit proces is niet om te draaien zonder de lak te laten herspuiten.

Waarom doen we afwasmiddel in een hardnekkig aangebakken pan en laten we deze intrekken? Zodat het agressief afwasmiddel het vuil oplost zodat je het makkelijk kan proper maken. Stel je nu dit hardnekkige afwasmiddel voor op je gevoelige lak. Nee, dat doen wij liever ook niet. Het tast namelijk gegarandeerd de lak aan, dit komt echter niet meteen boven. Het is voornamelijk na langdurig gebruik dat je met problemen gaat zitten. Problemen dat uiteraard perfect vermeden kunnen worden.

Heb je je trouwens ooit afgevraagd waarom je je borden en dergelijke zoveel moet afspoelen na dat je ze gewassen hebt met afwasmiddel? Dit wordt ook erger wanneer je het gebruikt op je auto. Dit komt door de oppervlakteactieve stoffen in het afwasmiddel. De amfifiele organische verbindingen zorgt ervoor dat het afwasmiddel zowel "waterlievend" als "waterhatend" is en water dus juist afstoot. Dit zorgt ervoor dat je het moeilijk kan afspoelen en vaak dus ook strepen nalaat op de lak. Dit is meteen een bevestiging voor jou dat je lak beschadigd wordt.

Opgedroogd afwasmiddel hoe klein de laag ook maar mag zijn, zal de lak in trekken en beschadigen. Wanneer de zon er op staat kan dit zelfs in extreme gevallen er in branden. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat je waterplekken krijgt, wanneer deze opdrogen en inbranden kunnen ze niet meer uit de lak verwijderd worden zonder te schuren.

Krassen na auto wassen met afwasmiddel

Conclusie over afwasmiddel als autoshampoo

Zoals eerder verteld zijn wij geen producenten van autoshampoo of chemicus. Maar we hebben wel kennis van autoshampoo, detailing, basiskennis van samenstellingen van zeep en heel wat ervaring op vlak van wassen van auto's. Dus, wat is de conclusie dan juist over het gebruikt van afwasmiddel als zeep om je auto mee te wassen?

Wil je het eenmalig snel gebruiken omdat je autoshampoo op is en je je auto moet wassen? Dan kan je het gebruiken, op eigen risico uiteraard. Echter voor langdurig gebruik, is het alles behalve aan te raden. We nemen aan dat je je auto wel iedere 2-3 weken zeker zal wassen. Dit wilt zeggen ongeveer 18 wasbeurten per jaar. Als we stellen dat je ongeveer 50ml autoshampoo zou gebruiken voor iedere wasbeurt, dan zou je bijvoorbeeld met een bidon van 5L Gtechniq GWash 100 wasbeurten doen. Of anders gezegd, 5 en een half jaar voor slechts €64 op het moment dat we deze blog schrijven.

Hiermee heb je een professionele, pH neutrale, veilige, goed werkende auto shampoo dat wij voortdurend gebruiken als professionele detailers. Hiermee zal je tijd, geld, moeite en zorgen mee uitsparen door eenmaal te investeren in een bus gespecialiseerde shampoo.

AfwasmiddelAutoBlogDastyDreftGroene zeepKuisenPoetsenWassen

4 reacties

Custom Car Care

Custom Car Care

Dag Peter,

Interessante opmerking! Dit was mij inderdaad nog niet bekend. In dat geval zou ik de afweging maken wat de kans is dat men komt controleren welke shampoo je gebruikt. Persoonlijk, ik denk dat de kans klein is dat de gemeente/politie gaat komen controleren met welke shampoo je je auto kuist en zou dan dus ook liever mijn auto wassen met het correcte wasmiddel. Je kan natuurlijk ook gewoon de shampoo binnen al in je emmer doen en de shampoo dan binnen laten staan. Wie zal het zeggen dan welke shampoo er in je emmer zit? Uiteraard is dit mijn persoonlijke mening, iedereen is vrij om te doen wat ze willen en moedig uiteindelijk niemand aan om te “foefelen”. Bedankt voor je opmerking!

Peter

Peter

Er is nog een reden dat mensen Dreft gebruiken voor het regelmatig zelf wassen van hun auto en dat is het feit dat er in hun gemeenteverordening staat dat het verboden is om een auto op straat te wassen met autoshampoo. Aangezien Dreft geen autoshampoo is, mag dat dus wel.

Custom Car Care

Custom Car Care

Dag Lut,

Het behoort inderdaad in dezelfde categorie, wat we ook zeggen: In feite iedere algemene reiniger dat niet specifiek een auto shampoo is, is niet specifiek gemaakt om je auto mee te wassen en zal gegarandeerd op lange termijn gevolgen hebben. Groene zeep is namelijk op basis van citrus solventen genaamd: D-Limonene. Je kan deze terugvinden op de MSDS sheets van de producten. Ik ga heel de uitleg dat ik in het blog bericht heb geschreven uiteraard niet herhalen. Maar je bent altijd vrij om te gebruiken wat je wilt, wij proberen alleen om onze kennis en ervaring door te geven en te adviseren. We zien ook geregeld auto’s dat glanzen, zelfs bij auto verkopers en dealers. Maar wees gerust dat deze allemaal lakdefecten hebben. Glans is iets subjectief voor het ongetrainde oog, hoe bizar het ook mag klinken. Je bent natuurlijk vrij om je eigen ding te doen, maar niet alleen onze jarenlange ervaring maar ook die van alle andere professionelen in onze industrie leert ons dat er geen alternatief is voor autoshampoo. :)

Met vriendelijke groeten,

Brian
Custom Car Care

Lut

Lut

Vreemd dat u groene zeep plaatst bij de afwasmiddelen en allesreinigers! Zelf was ik altijd m’n wagen met groene of bruine zeep, dat is een natuurproduct en hij glanst nog net zo als bij aankoop 🤗

Plaats een reactie